SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witaminy sfd

  • Składniki, z których tradycyjnie przygotowujemy swoje posiłki, nie zawsze są w zasięgu ręki, a szybko dostępne jedzenie zazwyczaj nie może być uznane za zdrowe. Sytuacje, w których sklepy są pozamykane, albo kiedy jest się na wyjeździe daleko od cywilizacji, to doskonałe okazje, w których sięgnąć można po łatwy w przechowywaniu, szybki w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 644 Data: 2023-05-17 11:33:01
  • [...] w płynie zewnątrzkomórkowym.  Infekcje skóry: Witamina D ma działanie przeciwdrobnoustrojowe i pomaga układowi odpornościowemu reagować na infekcje skórne. Niskie stężenia witaminy D zostały powiązane ze zwiększonym ryzykiem infekcji skóry. Łysienie plackowate: Wykazano, że niedobór witaminy D może być związany z chorobami autoimmunologicznymi. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 532 Data: 2023-08-09 09:16:07
  • Świat kobiecego fitnessu jest totalnie zagracony mitami. Kolejny artykuł to kolejne rewelacje, kolejni entuzjaści i przeciwnicy danej teorii. Szansa na to, że pojawi się publikacja, obalająca wszystko jest nikła. Poniżej przedstawione są najczęściej przekazywane mity, które znacząco utrudniają kobietom rozwój. Kobietom, ponieważ bardzo często [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12390 Data: 2018-03-08 12:08:02
  • Czy jedzenie może nam poprawić nastrój? Jasne, że może. Zwykle, gdy jemy coś, co nam smakuje, to od razu mamy lepszy nastrój. Jednak nie tylko ulubiony smak daje nam poczucie szczęścia. Zdrowa żywność zawiera pewne składniki odżywcze, które mogą mieć dość trwały wpływ na Twoje samopoczucie. Są to magnez, cynk, witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3388 Data: 2019-08-02 09:15:54
  • Sarkopenia to powolna utrata masy mięśniowej, która u 10% osób zaczyna się nawet tuż po 50. roku życia. Jak wykazują badania, tego typu zjawisko może bezpośrednio przekładać się na długość życia. Dlatego też ważne jest, aby podjąć stosowne działania, które będą zapobiegać jej rozwojowi. 2. Przewlekłe stany zapalne Reakcje zapalne w naszym ciele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2086 Data: 2020-09-29 17:23:39
  • Jedzenie przed snem: co można jeść przed snem?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jeszcze całkiem niedawno często mówiło się, że nasz dzień dzieli się na 3 równe części: 8 h pracy, 8 h odpoczynku, 8 h snu. Jednak w obecnych czasach, dla większości z nas, te proporcje zostały zdecydowanie zachwiane. Więcej czasu poświęcamy na pracę, mniej czasu mamy na odpoczynek i dla rodziny. Znacznemu skróceniu uległ również czas przeznaczony [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5570 Data: 2021-01-04 11:45:58
  • Odpowiednia podaż witaminy C jest niezwykle istotna dla wielu tkanek organizmu. Jako związek o silnym działaniu antyoksydacyjnym odgrywa rolę m.in. w ochronie komórek wątroby. Dzięki zdrowej wątrobie można z kolei liczyć na sprawny przebieg procesów metabolicznych, trawiennych i wydalniczych czy immunologicznych. Zdrowa dieta Odpowiednio [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3974 Data: 2021-02-23 08:17:41
  • Osoby dbające o swoje zdrowie i piękną sylwetkę, zdają sobie sprawę z tego, jak ważne jest zgranie wszystkich elementów układanki po to, aby osiągnąć swój cel. Do największych puzzli, tworzących w całości obraz wysportowanej, pięknej i zdrowej sylwetki, należą z pewnością następujące elementy: dobrze wyznaczony bieżący cel poprawnie ułożony i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1499 Data: 2021-04-17 12:48:18
  • Czy warto stosować dietę ketogeniczną?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zawierających błonnik. Ze względu na ograniczenie wielu produktów spożywczych, mogą występować również niedobory mikroelementów zwłaszcza: magnezu witamin z grupy B witaminy D selenu wapnia witaminy C Specjalne zastosowane głównie w aspekcie zdolności do generowania ketonów, czyli szybkiego dostarczania energii, może mieć na diecie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6003 Data: 2021-06-25 16:25:05
  • [...] organizm nie może ich sam wytworzyć. Mówi się, że białko zwierzęce jest kompletne, ponieważ zawiera wszystkie te aminokwasy. Ponadto jest też źródłem wapnia, żelaza i witaminy B12. Z kolei białko roślinne najczęściej jest niekompletne, co oznacza, że brakuje jednego lub więcej z tych niezbędnych aminokwasów. Dlatego weganie oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1547 Data: 2021-08-10 15:08:25
  • Co to jest koenzym Q10 ? Koenzym Q10, nazywany wymiennie ubichinonem lub ubichinolem (w zależności od tego, czy mówimy o jego formie utlenionej, czy zredukowanej), jest związkiem aktywnym biologicznie z chemicznej grupy chinonów. Ponieważ chinony występują często w połączeniu z tzw. jednostkami izoprenowymi, a ubichinon przyłącza 10 takich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7268 Data: 2021-09-01 17:31:15
  • [...] warzywa krzyżowe, czy szpinak. Kolejnym popularnym połączeniem witamin w obrębie grupy rozpuszczalnych w tłuszczach jest jednoczesne stosowanie witamin A i E. Wspólnie obie witaminy w istotny sposób wspierają potencjał antyoksydacyjny komórek, dzięki czemu wielopłaszczyznowo mogą wspierać organizm. Z witaminami tymi problem mogą mieć szczególnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6554 Data: 2021-11-29 08:47:11
  • [...] zdrowia człowieka w każdym wieku. Jest to substancja rozpuszczalna w tłuszczach i wykazująca silne właściwości antyoksydacyjne. Co ważne, wpływa również regenerująco na witaminy C i E w organizmie, co dodatkowo wzmacnia potencjał antyoksydacyjny. Potencjał przeciwzapalny Z potencjałem antyoksydacyjnym wiąże się również potencjał [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5383 Data: 2022-01-14 07:35:27
  • [...] np. witamin A, C, E, koenzymu Q10, flawonoidów, kreatyniny, neopteryny, melatoniny, antocyjaniny, w diecie. Suplementacja witaminą E jest zalecana u osób Z niedoborem witaminy E występującym np. z powodu złego wchłaniania tłuszczu. Dodatek witaminy E do diety spowalnia postęp choroby Alzheimera i chroni starszych pacjentów przed infekcjami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1141 Data: 2022-03-05 09:56:41
  • Woda z cytryną czy woda z octem jabłkowym? Za i przeciw!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ostatnich latach, wraz z rozpowszechnieniem mediów masowego przekazu, obserwuje się wzrost zainteresowania różnorodnymi trendami dietetycznymi, które często promowane są jako proste i skuteczne rozwiązania na poprawę stanu zdrowia oraz sylwetki. Do najbardziej popularnych należy picie wody z cytryną lub octem jabłkowym na czczo. Chociaż te [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 779 Data: 2024-01-25 09:35:31
  • Dynia - pyszna i zdrowa

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1998 Data: 2017-04-20 08:08:25
  • Nabiał - podstawa diety czy zagrożenie dla zdrowia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Według powszechnej opinii nabiał jest świetnym źródłem wapnia, dostarcza nam sporych ilości białka i ma pod wieloma względami prozdrowotne właściwości. Ze spożyciem nabiału, a zwłaszcza krowiego mleka, wiąże się wiele kontrowersji. Przeciwnicy spożycia nabiału wskazują na problemy z tolerancją zawartych w nich składników, takich jak laktoza czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20144 Data: 2017-07-04 09:34:36
  • Mianem jesiennej depresji zazwyczaj określamy obniżony poziom nastroju, gdzie pogoda za oknem nie rozpieszcza, a brak promieni słonecznych sprawia, że czujemy się przygnębieni. Oprócz samego działania stricte ukierunkowanego na funkcjonowanie psychiki zaczynamy odczuwać również powiązanie somatyczne, jak brak energii, wydłużony czas regeneracji, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5043 Data: 2017-09-25 11:14:21
  • [...] C uznawana jest za bezpieczną i dobrze tolerowaną, jednak nie zawsze „więcej” znaczy „lepiej” i stosowanie ogromnych dawek może być nieuzasadnione. Bezpieczne stosowanie witaminy C Witamina C spożywana w odpowiednich ilościach przynosi wiele korzyści. Silne działanie antyoksydacyjne sprzyja ochronie komórek przed wolnymi rodnikami, co jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4616 Data: 2021-02-26 12:14:53
  • [...] je „przeczekać”. Ważnym czynnikiem zapobiegawczym może być odpowiednie żywienie, gdyż duże znaczenie w funkcjonowaniu układu odpornościowego mają m.in. bakterie jelitowe, witaminy C, D i E, oraz cynk, czy kwasy omega-3. Zapalenie płuc lub zatok Zapalenia zarówno płuc, jak i zatok mogą być konsekwencją infekcji wirusowych, bakteryjnych i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 959 Data: 2021-10-20 06:29:11